Follow E-CROSS on

Ringerikets Blad

KJØRER CROSSKART: Olliver Sollie i crosskarten han vanligvis kjører i konkurranse og på trening. Foto: Knut Andreas Ramsrud

Oslo motorshow er en gigantisk begivenhet om du er opptatt av motorsport. I helgen har en åtteåring fra Jevnaker en sentral rolle.

Olliver Sollie (8) har drevet med motorsport så lenge han kan huske. Han har allerede fått mange flotte opplevelser, men i helgen venter det et skikkelig høydepunkt. Oslo Motorshow i Norges Varemesse samler tusenvis av motorentusiaster.

– Olliver skal kjøre el-crosskart på motorshowet. De elektriske crosskartene ble lansert første gangen på EM-runden i Lånke tidligere i år, og dette er en del av lanseringen, sier pappa Stig Sollie.

– Det er allerede stor interesse fra andre land for el-crosskartene.

Møtte Solberg junior og senior

Olliver har prøvd ut de elektriske kjøretøyene, men foretrekker fortsatt crosskart med vanlig motor.

– Det er litt annerledes å kjøre den elektriske, men ikke så mye, sier Olliver.

Han gleder seg naturlig nok til motorshowet i helgen. I fjor møtte han helter som Petter Solberg, Johan Kristoffersson og Oliver Solberg. Særlig navnebroren, som er sønn av Petter Solberg, fikk han god kontakt med.

MØTTE PETTER: Under fjorårets motorshow i Oslo fikk Olliver Sollie hilse på Petter Solberg.

– Det var veldig moro i fjor. Det var mange som så på at jeg kjørte da, forteller Olliver. Pappa Stig kan fortelle at sønnen den gangen var den yngste som noen gang hadde fått kjøre på Oslo motorshow.

Verdens første

Crosskarten er utviklet av Skaar Racing Team, som også samarbeider tett med Sollie-familien.

– Skaar Racing Team har bygget verdens første elektriske crosskart, lisensiert for Motorsport, utstedt av Norges Bilsportforbund sommeren 2018. Prosjektet ble startet sommeren 2017, og utvikling og prototyp har blitt testet siden januar, opplyser teamet.

TESTKJØRER: Olliver Sollie foran en nyutviklet elektrisk crosskart. I helgen kjører han en slik under Oslo motorshow.

– Atle og Frode Skaar som står bak prosjektet har en lidenskap for motorsport, og begge har vært aktive på ulike nivåer i over 20 år. Rekruttering, førerutvikling og produktutvikling har vært noe av det vi har jobbet med etter vår aktive karriere, forteller de. Den elektriske crosskarten er beregnet for barn i aldersgruppen 6–12 år. Teamet jobber med å få til en «nullserie», slik at det kan bli prøvekjøring fra våren av  

– Olliver Sollie har vært en viktig testfører i prosjektet. På Oslo Motorshow skal E-cross vises frem på bane for aller første gang i Norge, og selvfølgelig med Olliver som sjåfør!

Målet er VM som voksen

Olliver gleder seg til helgen, men ser samtidig lenger fram i tid.

– VM i rallycross er målet når jeg blir voksen, sier han.

Karrieren startet på en firhjuling (ATV) da Olliver var 2–3 år gammel. Så har veien gått videre via gokart til crosskart.

– Jeg kjører med hjelm, kjøredress, nakkekrage og hybrid. Jeg er ikke redd; jeg er helt trygg, forsikrer Olliver. Han trener mye for å bli best mulig. Sist helg ble det omkring 50 runder på banen ved Gardermoen.

– Jeg gikk på fotball før, forteller Olliver. Det ble det etter hvert vanskelig å få tid til for 8-åringen, som til daglig går på Bergerbakken skole.

Samhold

Det blir mange økter i verkstedet på Hensmoen også. Der finner du ofte hele familien Sollie samlet.

MANGE TIMER: I verkstedet på Hensmoen bruker Olliver mange timer sammen med resten av familien. Foto: Knut Andreas Ramsrud

– Vi har nok mange timer her, ja, sier Stig Sollie. Og Olliver bekrefter at han allerede har lært mye om å skru på biler og andre kjøretøyer.

– Det er mye moro, og veldig fint samhold blant barna som driver motorsport. Når de møtes under konkurranser, blir det fotball og lek i pausene, slik det blir med andre barn. Når de treffes for første gang ved sesongstart på våren, er det en skikkelig gjenforening, forsikrer Stig Sollie, som også gleder seg til å se sønnen i aksjon på Oslo motorshow i helgen.

Back to media